Geschiedenis

MAM SA NGOL

Mama's zetten zich in voor het welzijn van de familie en de gemeenschap

De geschiedenis van Mam Sa Ngol

Jongeren, uit de wijk Combilim, stonden op punt om hun dorp te verlaten om te gaan werken in de diamantmijnen van Tshikapa in Angola.

 

Het was Bénédicte Mbamboyo die op 10 maart 2002 met deze groep jongeren in contact is gekomen en samen met hen een uitweg heeft gezocht om ter plaatse te kunnen overleven.

 

Het was door dit initiatief dat de vrouwen uit de omgeving zich de vraag stelden waarom er alleen aandacht aan de jongens werd gegeven. De vrouwen hadden eveneens nood aan ondersteuning en omkadering om de vele familiale problemen aan te kunnen pakken. Ook zij werden vanaf dan opgevangen.

 

Op deze manier is de niet gouvernementele ontwikkelingsorganisatie Mam Sa Ngol ontstaan met Liesbeth Marques als coördinator.

 

Reeds lang voordien kwamen Bénédicte en medewerkster Mathilde in contact met arme gezinnen waar vele ondervoede kinderen symptomen van kwashiorkor vertoonden. Liesbeth gaf hen een bereiding van soja, gerst en maïs en zocht wegen en middelen om de vrouwen te helpen. Met een krediet van 25 euro per groep van mama’s werd getracht om op deze manier de ondervoedingsproblemen aan te pakken.

 

Twee maanden later ondersteunde Kapita Caroline mee deze vrouwengroepen.

We zijn gestart met het verlenen van een krediet van 1 $ (400 Congolese frank) per vrouw. Het aantal vrouwen bedroeg toen 32.

 

Vandaag tellen we 1504 vrouwen verdeeld in 42 groepen van ongeveer 35 vrouwen per groep.

Webdesign Tord Skoog